NAZ büyüyor

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

30 Kasım 2012 Cuma

prensesimin uyumama krizleri

Son 5 gündür sendeki uyumamak için inatlaşmalar hem sende hem bende biraz sinir bozukluğuna neden oluyor. Her zamanki gibi yatağa gidiyor pijamalarımızı giyiyor, sütümüzü içiyor, ninnilerimizi söylüyoruz. Olmuyor uyumuyorsun üstüne bir sürü oyunlar oynuyoruz. Olmuyor yine uyumuyorsun camdan dışarıyı izliyoruz. Olmuyor, olmuyor yine de uyumuyorsun. İlk 2 gün gece 11 de uyudun, bende gündüz çok uyumuş o yüzden diye düşündüm ve sabırla uyumanı bekledim. Ama son 2 gündür gündüz çok uyumamana rağmen, gözünden uyku akmasına rağmen uyumadın ve tam 2 saat uğraştık uyuman için :(
Biliyorum, artık öğrendim bu geçici bir durum elbetde. Bir sıkıntın var muhakkak ama neden uyumuyorsun diye hem üzülüyorum hem geriliyorum. Ya esasında sen uyudukdan sonra bakıyorum melek gibi yüzüne ve keşke gerilmesem ve bunuda sana hissetirmesem diye pişmalıkdan kahroluyorum :( Uykuya dalman o kadar uzuyor ki sinirler geriliyor. Acaba bende mi hata? Uyumak istemediğini anlayıp seni salona geri mi götürmeliyim. Yoksa bu şekilde yatakda oyunlar oynayıp uykuya dalmanı beklemek mi doğru? Acaba ben seni anlayamıyormuyum? İnsan anne olunca en iyisini en doğrusunu yapmak istiyormuş. Bende son günlerde bu duruma en iyi çözümü arıyorum. 

Melek yüzlüm  acaba diyorum 1 yaşına girme sendromumu, yoksa diş mi geliyor, yoksa artık benim meleğim büyüdü ve uyku saatimi değişti? Hepsi bir ihtimal olabilir tabiki ama sağlığın iyi olsun, yanımda ol, kokunu içime çekeyim geri kalanında ne olursan ol önemli değil. Çok disipline etmeye çalışmıyorum seni ama yaşadıkça öğrendim ki öğlenden sonra uyandıkdan 6 saat sonra gece uykuna dalıyorsun. Ona göre ayarlamaya çalışıyorum. Yani belli bir saatimiz olmadı ama düzenimiz var (saatsiz bir düzen :) Sende belirli bir kalıp içinde olmayı sevmiyorsun sinirleniyor ve huzursuzlaşıyorsun, yüzünü asıp ağlamaya başlıyorsun. İstemediğin bir şeyi kabul ettirmek çok zor sana :)

Normalde benim karakterimden kaynaklanan sürekli bir karamsarlık söz konusudur yaşantımda. Hayatımın her dönemini ve yanımda olan herkesi bu karamsarlık etkilemiştir ama seninle ilgili hiç karamsar olmadım meleğim. Bu uyumama sorunumuzda geçecek..biz neler neler atlattık boncuk gözlüm.

28 Kasım 2012 Çarşamba

Meraklı NAZ 1 yaşına girerken

12.ci ayımızı bitirirken birçok şey var yazacak ama hepsi aklımda kalmıyor malesef. Hep diyorum şunu da not almalıyım bunu unutmadan yazmalıyım ama malesef unutuyorum. Son zamanlarda çok hızlı değişim göstermektesin, birşeyi öğreniyor birkaç gün sürekli yapıyor sonra vazgeçiyorsun ve yine ben seni hayranlıkla izliyorum. Artık ilk 8 - 9 aya göre çok fazla hareketli ve meraklısın ayrıca inanılmaz bir inatçılığın, hırsın sözkonusu! bu beni bazen endişelendirse de annelik yüreğimi bilmem sana hiç kızamıyorum, kızsamda saniyede unutuyorum. Hayatım oldun sen benim hergün binlerce şükür ediyorum Allah' a seni bize verdiği için. İyiki diyorum hayata tutundu benim kızım, iyiki bize hediye edildi. Başında da söylediğim gibi unutuyorum çoğu şeyi ama artık unutmadan buraya yazacağıma sana söz veriyorum meleğim.

Yapma dediğim herşeyi yüzüme bakıp, gülümseyip tekrar yapıyorsun. Eğer  ben üstelersem yapma diye, sende  bana sinirlenip "aahh" diye bağıyorsun. Hatta geçen gün benim sana sinirlendiğimde yaptığım gibi yapıp işaret parmağını salladın bana, çünkü sehbanın üstünden inmek istemedin :)

İnanılmaz meraklısın. Değişik bir şey eline geçince önce büyük bir sevinçle çığlık atıyor sonra kaşlarını çatarak elindekini bilim adamı edasıyla incelemeye başlıyorsun. Oyuncakla pek işin olmuyor merakdan. Benim peşimden sürekli evi dolaşıyorsun, etrafı keşfetmek istiyorsun. Evde biraz hırçınsın ama dışarı gezmeye çıktığımızda asla sesin çıkmaz. Pür dikkat etrafı incelersin elinde oyuncak olmasına gerek kalmaz. Bu arada gezmeye, farklı mekanlar farklı insanlarla olmaya bayılıyorsun :) Bu gezme merakından dolayı; kim gel hadi dese gidiyorsun peşinden :)
Hep söylüyorum inatçısın inanılmaz bir hırsın var. Eğer o sehbaya çıkacaksan bir kaç deneme yapıyorsun , hiç yapamazsan çığlığı kopartıyorsun, birimiz hemen yardıma yetişiyor. Bu arada hiç anlamadık ne zaman bu kadar ayaklandın. 8-9 aylıkken başladın yerde asker gibi sürünmeye. Sonra 25 ekimdi hop diye başladın emeklemeye, 20 gün sonra da sehbanın üzerine çıkmaya ve koltuğa tutunup ayakta durmaya..1 gün sonra yani 15 kasım da evdeki 3 basamağa çıkıp çıkıncada kendini alkışlamayı öğrendin. Şimdilerde de bulaşık makinasının kapağı açıksa çıkıp üzerine oturmaya bayılıyorsun.

Bütün bunları yaparken çok temkinlisin. Hayranım bu huyuna. Sehbaya çıktıysan bir kaç dakika inmek için sağa sola aşağıya bakıyorsun ama inmiyorsun asla , hemen bağırarak yardım istiyorsun . Sanırım ve   bizim yatakdan düşürdüğüm için daha da dikkatli oldun :( malesef çok üzüldüm ben de seninle birlikte ağladım ama 2 saniyede nasıl yerdeydin anlayamadım.(bu arada 26 ekimdi)

Düğme, küpe,kolye, çanta sapı, boncuk gibi şeyler oynamaya bayılıyorsun. Su dolu kovalara, kablolara, bayılıyorsun.  Hatta geçenlerde su dolu toz alma kovamı halının üzerine dökmüş ve sende suyun üzerine oturmuş şıp şıp suyla oynuyordun. Benim hatam bende kovayı ortalıkda unutmamalıydım ama acemilik işte bende öğreniyorum. Şimdilerde banyonun kapısı sürekli kapalı :) Çok hızlı reflekslerin var benim gibi yavaş bir anneye zor oluyor bakalım başımıza neler gelecek. Kucağımdaysan evin içinde erişebildiğin herşeyi hemen kavrıyor, alıyorsun. Sürekli gözün, ne karıştırabilirim diye görev başında! 5 saniye saysak bile aynı yerde bulamıyoruz seni çok hareketlisin.

Çok metanetli (bunu hep söylüyorum), güler yüzlü, hırslı, inatçı, rahatına düşkün, sıkıntılı, çok içli, hafif korkak, şakacısın. Şakacı evet şöyleki yerdeki küçücük nokta kadar bişeyleri bulup ağzına atıyor ve bunu biz yapma dedikçe oyun haline getirip ağzında bişey varmış gibi geveliyor, eğer bende ay ne var ağzında çıkar kızım yapma böyle şeyler dersem çok hoşuna gidiyor kıkır kıkır gülüyor, oyun haline getirip şaka yapıyorsun bize :) "Kızım nerde benim, aa naz nereye gitmiş"oyununa bayılıyor. Kıkır kıkır aahh diye bağırıp kafasını olduğun yere uzatıyorsun.

Tüylü şeyleri hiç hazmetmiyorsun, çok gıdıklanıyor hatta elinle bile tutamıyorsun. Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi düşmanımız korkuyorsun. Yüzüne üflendiği zaman çok tepki veriyor gözlerini hem kocaman açıyor hemde kırpıştırıyorsun(doğduğundan bu yana korktuğun herşeye gözlerini kocaman açarsın zaten)Malesef aklına geldikçe dişlerini birbirne sürtüp gıcır gıcır yapıyorsun çok huylanıyorum yapma diyorum sana ama sen inadına yapıyorsun dakikalarca :( Çıplak kalmak çok hoşuna gidiyor şap şap vuruyorsun göbişine sevinç çığlıklarıyla. Banyoda hiç ağlamadın şimdiye kadar ama son zamanlarda çıkmak kaçmak istiyorsun çünkü vücuduna ve kafana su dökülmesin istiyorsun. Ama bıraksam saatlerce suyla oynayabilirsin. Bye bye anlamına gelen baş baş yapıyorsun. Kapı tıklatır gibi heryere vurmayı çok seviyorsun ve bunu özellikle kafana yapıyorsun :) Şu sıra kulakların nerde deyince dakikalarca kulağını çekiyorsun. Neden bu kadar abartıyorsun anlamadım ki :))

Makarna,yoğurt, börek ve tatlı şeyleri yemeye bayılıyorsun. Uykuyu seviyorsun ama senin canın isterse davul çalsa uyanmıyorsun. Eğer uyanacağın varsa ayak tıkırtısına uyanıp asla uyumuyorsun. Bir de yatağında değilde gezmede bir yerde gözlerini açarsan uyku esnasında çok uykun olsa bile hayatta tekrar uyumuyorsun , malesef yer yadırgıyorsun.

Emzik hiç emmedin doğduğundan beri çok uğraştım günlerce ama ben ağzına her koyduğumda bıkmadan püf diye geri ittin çünkü parmak emdin. Dişlerin çıkmaya başlayınca parmak emmeyi gündüzleri bırakdın geceleri uykunda hala parmak emiyorsun. Uyurken sessiz bir odada kendini ordan oraya çarparak ve en sonunda sızarak uyumayı tercih ediyorsun, olmazsa ayakda sallanarak. Müzik dinlemeye bayılıyor hemen kollarını kaldırıp vücudunu bir sağa bir sola sallamaya başlıyorsun. Ayrıca bizim çiftetelli oynarken parmaklarımızı çıt çıt etmemizi dikkatlice izleyip sende yapmaya çalışıyorsun bayılıyorum o ellerine :)

Ba-ba-ba, de-de-de ve kın-kın-kın en çok kullandığın heceler sanırım anne demiyeceksin :( Ağlarken önce kaşlarını dudağını büzüştürüyor sonra ağzın kapalı ııımmııı ığğmmmıııı diye ağlıyorsun. Çok kibar yani :) 31 ekim 2012 de 8 kilo 69 cm din. Bakalım bu ay ne olacaksın ama genel olarak zayıf ve narin bir yapın var zira o harekete kilo alman çok zor.

6 tane dişimiz var hala başka diş gelmedi. O dişlerle evimize her geleni candan gülerek karşılarsın ayrıca babanla benim birbirimizi kucaklayıp öpmemize güler, hızlı hızlı gelir sende bize sarılırsın. Allahım bizi hiç ayırmasın
İkinizde benim canlarımsınız.

Biraz uzun oldu ama biz 1 yaşımızı bunlarla karşılıyoruz. Her gün diyorum ki bu benim küvezde gördüğüm heryerinde serumlar burnunda hortum bağlı mimini kızım mı? Allaha her gün şükür, sanada binlerce teşekkür ediyorum annelik duygusunu bana yaşattığın iyi günlerini gösterdiğin için...










Çokoprens de çekiliş var!!!!

bende çekiliş sayesinde bu sabah gördüğüm , henüz tanışma fırsatımız olmadı ama çekilişini duyurmak istiyorum. buyrun çekiliş sahibesi cokoprens  ve hadiyeleri

24 Kasım 2012 Cumartesi

meleğimm büyüdüü :)

 Annem bitanem boncukum o küçücük halinden bu günlere geldiğimize hala inanamıyorum ve büyümeni hayranlıkla ve merakla takip ediyorum. Bir yaşını doldurmak üzereyken artık köşede sessizse bizi izleyen , çoğu zaman uyuyan bir bebek olmakdan çıkdın ve çılgın merakla sağa sola saldıran, sürekli çığlık atan, istediğin şeyi yapamazsan ya da biz yapmazsak çok sinirlenen, biraz şımarık ama hala çok tatlı, hala izlemeye doyamadığım meleğimsin.

 1 temmuz 2012 ilk denize gidişin. sevdin suyu ama ben korktum hasta olursun diye ve çok az ısladım seni.
 bu gülen yüzün hiç ama hiç üzgün olmasın boncuğum
 temmuz aylarında artık 8 aylıkdın ve diş kaşıntılarımız başlamıştı
 yine 8,5 aylık hep kollar , ayaklar çırpınışda. bu dönemlerde hem diş çıkartıyor hemde sağa sola dönmeye uğraşıyordun. diş çıkarmanla birlikte herşeyimiz değişti. uyku düzenin bozuldu, daha mızmız bir bebek olmaya başlamıştın, ama gülümsemen hiç değişmedi çiçeğim benim
işte göründü sonunda 1 tanesi ve tam 6 tane birden çıktı dişlerin. anladımki çok canın yanmış o yüzünden o kadar hırçındın. kıyamam sana!

9 aylık meleğim
10. ayında önceki bebekliğine göre artık çok daha zayıfdın ama boyunda uzuyordu tabi:)
kablo canavarım, daha doğrusu meraklı fıstığım desem daha doğru olur..herşeyi ama herşeyi merak ediyor ve merak ettiğin şeyi elde edemezsen kıyametleri kopartıyorsun.
hep diyorum, bu günleri görecekmiydim allahım sanada banada sağlıklı uzun seneler nasip etsinki senin her halini görebileyim meleğim.

23 Kasım 2012 Cuma

işte benim kelebeğim...



kızım,canım, kelebeğim , hayatıma anlam kattın , bana çok büyük hediyesin meleğimsin, şansım, uğurumsun.
Bak bakalım ilk 6 ay içinde nasıl büyümüşsün! maşallah sana!
Üzmedin sen beni hiç, hayranım azmine,hırsına!
Dedim ya mini miniydin. ilk 26 günlük fotoğrafın 1 tane var, küvezde çekdiğim ama onu eklemiyorum buraya.
Çünkü seni öyle görmek istemiyorum.
Allah daha başka acılar göstermesin


                            
burda küvezden çıktıkdan sonra yaklaşık 40 günlüksün.
   Üstündeki tulum premetüre bebekler için :)


                          burda 2,5 aylıksın. bu arada sol göz kapağının üzerinde ve ensende kıpkırmızı
    doğum leken vardı. Şimdilerde göz kapağındaki iz geçdi ama ensende hala var. hergün öperimm enseni:)

boncuk gözlüm. 3 aydan sonra böyle boncuk boncuk bakmaya başladın bize. hiç ama hiç doyamadım sana bende baktım hergün sana sonsuz sevgiyle 

 burda 3 aylıksın kelebeğim çok güzeldin . allahım nazarlardan saklasın. uslu bebeğim benim..(sonradan bu uslu günlerini mumla aradım)
"Boncuk" dun sen. boncuk diye sevdik seni babanla. Hala boncuk deriz. Nedendir bilmem boncuk boncuk bakışlarından mıdır , mini mini oluşundanmıdır, boncuk dedik sana, hep öyle sevdik seni.

5 aylık oldun bile..bazen oturup büyüme dedik babanla , hep böyle kal!!

 6. ayımızı bitirirken.hala çok usluydun . hala hiç çığlık çığlığa ağladını duymadık (ilerde yeterince duyacağımızdan mı ne  bize çok güzel 6 ay yaşattın :)
bu fotoğraf 2 haziranda ilk akşam gezmemize çıkarken. hemde düğünü gidiyoruz. 6 aylıkken çekildi ama bizi çok şaşırttın 6 aydır duymadığımız sesini düğünde yeterince duyduk ..sanırım gürültüden hiç hoşlanmadığından mı yoksa uyku saatin geldi yatağını istediğinden mi bilemedik ama çığlık çığlığa ağladın ama biz ona bile gülümsemeyle izledik çünkü ilk defa ağlıyordun, ama çok telaşlandık .neyse arabaya gittik sessizlik olunca sakinleyip uykuya dalmıştın melekler gibi. bir daha da akşamları seni bir yere götürmemeye dikkat ettik:))

15 Kasım 2012 Perşembe

zorlu ama seninle hep güzel günler..



 
Artık 7 aylık çok ama çok sevimli..güler yüzlü, etrafa sürekli gülücük saçan harika bir bebekdin ama önceki mektubumda da anlattığım gibi haziranda 7 aylıkken ananen ve babanla birlikte bodrum a geldin. Ben izmir de çalışmaya devam ettim 15 haziranda sana kavuşacaktım ama bir de bana sor. İçimde yangınlar , kor kor yanıyor yüreğim, ne yapsam sönmüyor..geceleri uyuyamıyor sabahları gözümü açar açmaz yatağına bakıyor ağlıyordum. Yoktun! yastıklarını kokladım sabahlara kadar…1-2-3 gün derken günler geçti ve ben uçarak geldim 2 günlüğüne yanına .. küvezden çıktığın günü ve o günü yani 15 haziran akşamını asla unutamam..koşa koşa çıktım merdivenlerden uyuyordun kokladım ağladım kokladım ağladım doyamadım ..içimden dedim ki Allah ım bu günlerde geçecekmi? Hiç ayırmasın Allahım bizi bir daha demiştim ama yine kahredici ayrılık. 2 gün kucağımdan indirmedim doya doya kokladım
7 aylıkdın ama hala çok hareket etmiyor. Sürekli sağa sola dönmek için uğraşıyordun. Suyu yani banyo yapmayı  hala çok seviyordun. Çok mutlu bir bebekdin. Artık zayıflamaya başlamıştın yani boyun uzuyor ama çok az kilo alıyordun. O dönemlerde 7,300 kilo..65 boyun vardı yanlış hatırlamıyorsam.
Ben tekrar İzmire döndüm ve 15 gün sonra bende tamamen geldim bodruma yanına . Artık sekiz aylık olmak üzereydin ve hareketlenmeye başladın yinede daha yeni yeni sağa sola dönüyordun.  Büyüklerin gösterdiği ‘telsarar kızıma telsarar’ tekerlemesi eşliğinde ellerini bileklerinden o kadar güzel kıvırıyordunki her yapışında ellerini öpe öpe doyamıyordum.
Ben işe başladım, evin tadilatına başladık, akşamları sen erkenden uyuyordun ben işden 7 gibi geliyor sende 8 de yatağa gidiyordun. Günler böyle sıcak, tekrar buraya alışmaya çalışırken bizde ananende kalmaya devam ettik. Zor bir yaz geçirdik tadilat uzun sürdü. Sen hasta oldun , büyük anane hasta oldu ve o da bizimle kaldı hastalığı boyunca ve maalesef 12 eylülde vefat etti.
8 nci ayımızda ters dönüp ufak ufak ilerlemeye başladın ama dizlerinin üzerine kalkmıyordun ayrıca dişlerin çıkmaya başladı. Sanırım senin için çok zor bir dönemdi çünkü 6 dişin birlikte çıktı. Çok ağrın vardı herhalde çünkü mız mız dın sürekli. Gece ve gündüz uykuların değişti. Çok ama çok zor uykuya dalıyor, sürekli elin ağzındaydı sanırım dişlerin çok kaşınıyordu. Küçük bebeğim büyüyordu. Bu arada bunlardan önce bayağı hasta oldun öksürük öksürük , öksürürken kusmak boğulmak ..çok korktuk bodrumdaki doktorlara emanet edemedik ufaklığımızı hemen izmire gittik 11 eylül büyük ananenin vefatından bir gün önce. Gittik birkaç ilaç verdiler ve buhar tedavisi uyguladık 1 haftada düzelmiştin. Dedim ya zor bir yaz geçirdik. Bizim tekrar buraya alışmamız, senin dişlerin hastalığın , büyük ninenin vefatı, eve başsağlığı için gelen giden misafirler, evde süren tadilat hepsi bir yandan seninle çok ilgilenilmediğini düşünüp çok kahroldum, sinirim çok bozulmuştu. Kiloda alamıyordun . Ama bu günler geçecekdi, geçti de….
10. ayımızda en güzel şey koynumda uyumayı tercih etmen, ben işden gelince çırpınarak ve gülerek beni karşılaman, bütün gece uyuyana kadar benim kucağımdan inmemen mükemmeldi. O zamanlar bir kez daha hissettirdin anne olduğumu bana. Ama çok geçmeden bu huyundan vazgeçdin üzülmüyorum çünkü ben senin annenim ve sonsuz karşılıksız kredin ve sevgin var bendeJ
11. ayımızda benim minik kelebeğim asker gibi sürünerek her yere ulaşıyordu J ama hala çok uslu bir bebekdi. Yemek alışkanlığın biraz kötüydü.Az yiyor , eğer sevmediğin birşeyse mutlaka geri çıkartıyordun (ki bu huyun hep vardı ve devam edecekti).  Çok meraklı, çok dikkatli, çok hareketli bir bebekdin bu aylarda, sürekli etrafınla ilgileniyordun. Dışarı çıktığımızda elinde oyuncağın olmasına hiç gerek olmazdı çünkü sen hiç ses çıkarmaz sürekli etrafı incelerdin.
Şu an tam 11 ay 5 günlüksün ve 5 gündür inanılmaz değişimler var sende çok fazla ağlıyor herşeye inat ediyor, her istediğini ıııhhhgg diye ayaklarını direterek yapıyorsun. Herşeyi merak ediyor, herşeyle oynamak istiyor, yapamayınca yine ağlıyorsun. Bakalım biraz zorlanıyoruz ama bunlarda geçecek ..
Doğum gününe çok az kaldı..ben şimdiye kadar sana yapamadığım herşeyi doğum gününde yapmak isitiyorum ama bakalım onların detaylarını da yazacağım tabiki…