NAZ büyüyor

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

27 Aralık 2012 Perşembe

Naz' dan kısa kısa...

Bu aralar Naz biraz bizi zorluyor, gündüz annem, akşamları ben of yorulduk diye atıyoruz kendimizi bir köşeye. Şimdiye kadar hep güleryüzlü olan meleğim son zamanlarda hep bir yalancı ağlama, mızmızlanma, istediği şeyleri elde etmek için, hatta bazen durup dururken yaptığı ıııhhhg diye kendini ve dişlerini sıkma hareketi, hep mutsuz sanki :( Hala yürümedi. Gerçi erken doğduğu için onu kafaya takmıyorum . Şu an erken doğmasa 10 aylık olacaktı ve doktorlarda hep 10 aylık üzerinden hesaplarını yapıyorlar kuzucuk için ama yürüyemediğinimi hırs yapıyor artık, evde çok sıkıldı değişik bişeyler mi istiyor ben anlayamıyorum ama genel anlamda mutsuz, iştahsız, uykusuz bir bebek oldu benim fıstığım.

*Henüz hala başka diş gelmedi üstde 4 altda 2 olmak üzere 6 dişimiz var.

*12.12.12 de tam 9 kilo, 74cm oldu benim prematüre bebeğim :)

*Emekleme üzerine doktorasını yaptı profösörlüğü zorluyor. Koltuklar hariç heryere kolayca çıkıyor ve çok kolay iniyor. Koltuklara da bağırarak çıkarttırıyor kendini. Çıkamıyor ama her yerden inebiliyor hatta bizim bazalı yüksek yatağımızdan bile! Babam öğretmiş sehbadan, koltukdan nasıl inmesi gerektiğini benim canavar en fazla iki göstermede hemen aynını yapıyor maşallah. Arkanı döneceksin ayakları aşağıya salacaksın demiş ve derken canlı canlı birlikte denemişler babamla. O gün bugündür yaklaşık 15 gündür hemen arkasını dönüyor yavaşca kendini bırakıyor ama çok yavaş, ayakları yere değene kadar kendini sağlama alıyor sonra hop oturuyor.

*Hala oyuncaklarla pek arası yok, TV yi ise en fazla 10 dk izliyor. Bizimle oynamayı tercih ediyor. Kaç Naz yakalıyorum diye peşinden emeklememize bayılıyor kıkır kıkır gülüyor. Yüksek sesle ellerimizi yere vurarak hav hav diye bağırmama bayılıyor. Sürekli insanlarla yakın temasda oyunlar oynamak istiyor, oyuncak umrunda değil ya da sürekli dışarıda prensesler gibi arabasında oturup etrafı izlemek istiyor ve hiç dışarıda mızmızlanmıyor, ağlamıyor.

*Üzerinden kıyafetlerini çıkartıp göbişini, koltuk altlarını gıdıklama olayına mest oluyor.

*Bezini değiştirmek ise bir işkence saati gibi. Oda, bizde inanılmaz yoruluyoruz. Hem ağlıyor, hem kaçıyor. 2-3 kişi zor alıyoruz altını :(

*Herşeyi çok çabuk öğreniyor fakat çok kısa sürede unutuyor :) örneğin kulakların nerde dediğimizde artık kulaklarını göstermiyor. Sobada ellerini ısıtıyormuş gibi yapıyordu artık onuda yapmıyor ama naz nasıl bıcı bıcı yaptı dediğimizde eliyle kafasını okşuyor şirinem benim. İşaret ve başparmağını sallayıp ıı ııı diye bize kızıyor bizim ona yaptığımız gibi :)

*Artık kim olduğu farketmeksizin her gidenin arkasından kıyametleri kopartıyor çünkü o da dışarı gitmek istiyor.

*Uykularımız düzenli ama saati yok daha öncede söylediğim gibi. Gece 10-11,30 arasında bir vakite uyuyor prenses, sabaha karşı 4-5 ya da 6 da kalkıp sütünü içiyor (devam sütü kullanıyorum) sonra geç yattığı için sabah 9-10 zor kalkıyor yatakdan. Öğlen çok yorulmuş oluyor ve 12,30-13,30 arası dalıyor ve 3 yada 4 saat uyuyor. Erken kalksa sağlam bir düzen oturacak ama malesef benim kuzu sabah uykusunu çok seviyor. Son 15 gündür havaların soğumasıyla ortamızda yatıyordu ama çok zorlandık çünkü sabaha karşı süt saatinde uyanıyor ve bizi yanında görünce oynamaya bir başlıyor oyun uzadıkça uzuyordu. Bizde uykusuz tabi. Baktım olmuyor yatağına aldım, yatağı bizim odamızda zaten. Uyku tulumunu sevmediğinden, artık sobayı sabaha kadar açık bırakıyorum ve üstünü açsada bende rahat rahat uyuyorum. Yatağında sütünü veriyorum biraz ağlasada mızmızlansada sütden sonra dalıyor tekrar uykuya , oyun oynamıyor . Bizde rahat ettik böylece 2 gündür :) Uyku saatleri beni çok zorluyor çünkü kendime ayıracak hiç vaktim kalmıyor. 11 e kadar şansını zorluyor uyumuyor artık en sonunda ikimiz birlikte sızıyoruz. Biraz canım sıkkın yani bu konuda.

* En kötüsü yemek :( Malesef hiç iştahlı bir bebek değil. Kötü bir beslenme düzenimiz var. Sabah 10 gibi uyanan kuzucuk kahvaltısını bir , birbuçuk saatde ancak bitiriyor, çoğu zaman bitirmiyor. Mama sandalyesinde oturmayı red ediyor. Gezerek yedirmek ise bir işkence :( Annem bebek arabasına koyup mahallede elinde tabakla geziyor. Ben mama sandalyesini yere indirip, eline oyuncak verip(oyuncakda mandal, tarak, artık elime ne geçerse,kendi oyuncakları umrunda değil) baby tv açıyorum. Farklı farklı yöntemlerle zorla bişiler yedirmeye çalışıyoruz. Ama artık kaşıkla püre haline getirilmiş mamalardan çok lokma lokma elle verdiğimiz yiyecekleri istiyor.

*Menülerimiz ve saatleri şöyle;
10:00-11:30 arası kahvaltı : Yumurta sarısı, ceviz, pekmez, bir dilim peynir, birazcık tereyağ, milupanın tahıllı, ballı toz kahvaltı maması. Bazen mama yerine süt ve ekmek koyarak değiştiriyorum.
12:30-13:00 gibi bir meyve yedirmeye çalışıyor annem. Genelde mandalina veriyordu ama bu ara onuda yemeyi redediyor çünkü tatlı şeylere bayılıyor. Ardından 100 -110 cc süt içip öğle uykusuna yatıyor. 100-120 cc arası süt içer hep daha fazlasını yapsakda içmiyor.
16:30-17:30 arası artık allah ne verdiyse :) yani evde ne varsa. İçine ekmek doğranmış çorba ya da sebze. Yoğurtlu pilav ya da makarna yada dolma içi. Patetes, köfte, balık, börek, kek. Hangisi varsa çok büyük bir porsiyon yemesede bir avuç kadar yiyor.
19:30 gibi biz akşam yemeği yerken yediklerimizden öneriyorum bebişe isterse biraz daha yiyor istemezse yemiyor .Ki çoğu zaman istemiyor. Bende yemezse üzerine kivi, muz , elma ya da portakal yediriyorum ya da hoşaf. Ama ancak hepsinin yarısını bile zor yiyor.
21:30 gibi gece muhallebisi hazırlıyorum yine milupanın :) ama içine bir sürü şey karıştırıyorum çünkü tamamını bitirdiği tek öğün gece öğünü bende içine ne bulduysam kokuyorum. Meyve yememişse muz, elma, armut ne varsa  rendeliyorum. Gün içinde yoğurt yememişse meyve yerine yoğurtda kokuyorum bazen. Bir tane kuru incir doğruyorum. Ceviz yememişse ceviz koyuyorum. Birazda toz gece muhallebisinden koyup hafif suyla karıştırıyorum. Bayılarak yiyor. İçim rahat ediyor o yiyince.
22:00-23:00 arası sütümüzü içip uyuyoruz.

*İçim hep huzursuz. Yanlışmı besleniyor, yoksa ben mi yanlış besliyorum. Gerekli gıdaları alıyor mu? Az mı yiyor? Çok mu zayıf? Annelik böyle iç sızısı sanırım. O yemedikçe içim sızlıyor. Hatta bazı günler bu saydığım menünün çoğunu yemiyor. Yada minik minik atıştırıyor akşama kadar. Acıktığı zaman da oluyor ama doyması 10 küçük kaşık :( Çok su içmiyor, onada üzülüyorum . Umarım sen tok hissediyorsundur kızım deyip tesselli etmeye çalışıyorum kendimi.

*Naz malesef emmedi. Küvezde kaldığı dönemde benim üzüntüden sütüm hiç artmadı ve o çıkınca çekmekden yorulduğu için emmeyi reddetti ve aptamil ile büyüdü. Bende hazıra alıştığımdan mı , yoksa başından beri çok içli dışlı olduğumdan mı hazır toz ürünleri vermeye hiç çekinmedim Naz' a. Bilmem iyimi yapıyorum ama kahvaltı da ve gece muhallebisinde toz hazır ürünlerden kullanıyorum ve hala toz devam sütü veriyorum. Ama onun haricinde yediği herşey organik :) tereyağ ve yumurtası köyden tazecik günlük geliyor, yoğurdu annem mayalıyor, sebzeler meyveler tazecik tarladan, portakallar babamın bahçesinde dalından kopartıp yiyor :) Ama ben yinede beslenmiyor hissine kapılıyorum porsiyonları az yediği için. Belki de iki ayrı kişinin ayrı ayrı yöntemler kullanarak beslemeye çalışmamızmı böyle iştahsız yaptı bebişi, yoksa kendisi mi iştahsız? Umarım ben doğru yapıyorumdur.

işte muz, incir ve toz muhallebi :)

Bunun değişik karışımlarını alıyorum, bazen muzlu tahıllı, bazen pirinçli, bazen irmikli

Sabah kahvaltılarının içine biraz da bu toz halindeki bu mamadan koyuyorum.

 

Kısa kısa dedim ama bayağı uzun bir yazı oldu. Yemeyen, uyumayan ve mutsuz bir bebekle birlikte olmak bu ara zor oluyor, dolayısıyla aklıma gelenleri yazmak uzadı da uzadı. Meleğim biran önce bu günleri atlatıp düzenli yemek ve uykulu bir döneme gireriz. Güzel ve mutlu günler geçiririz. 

canım kızım

sevgiler.


4 yorum:

  1. Canım herşeyi organik yiyebildiği için bebişin çok şanslı maşallah:)Bir kitap da okumuştum,bebekler az sayıda kişinin aynı tarz bakımından hoşlanırmış.Dediğin gibi belki de annenin ve senin değişik yöntemlerin kafasını karıştırıyor olabilir.Sen mama sandalyesi konusunda ısrarcı olmaya devam et,olmadı baby tv'yi de aç ve sadece yemek zamanları mama sandalyesine otturtur.Öğünlerinin yarısını yiyebiliyorsa yine iyi sayılır.Her annenin kendine göre yöntemleri var,sen de toz mamalarla bir sistem oturtmuşsun.Ben de toz muhallebi veriyorum akşamları bazen ki dr. bana bırak dediği halde.Bırak demesinin sebebi o ay fazla kilo almış olmasıydı ama bana göre normaldi:))Ah biz anneler herşeyi kafamıza çok takıyoruz.Ama rutinler çok önemli,aynı yerde yesin,aynı yerde uyusun minnoşun.Mümkünse tabi.Benimki de artık 23.te uyuyor,alıştım ama dediğin gibi kendime vakit hiç ayıramıorum,gündüz uyuduğunda da işler oluyor.Ne yapacağız bilmem:)

    YanıtlaSil
  2. harikasın tubbanne :) yorumların için çok teşekkürler. evet kafası karışıyor haklısın, hep aynı yerde uyuyor ama aynı yerde yemiyor. annemle bir anlaşma yapmalıyız sanırım :) birde ben gündüz çalıştığımdan geceleride naz la ilgilendiğimden hiç bir işimi halledemiyorum napalım sağlık olsun. bende porsiyonları doktora göre değil kendime göre ayarlıyorum :)

    YanıtlaSil
  3. bu aralar bebeklerimizin hepsinde genel bir huysuzluk var sanırım. sıkılıyor olabilir evde her gidenin arkasından ağlıyorsa. bu iştahsızlık bizdede var bir hafta iyise bir hafta kötü. doktorumuz aynı şeylerden sıkılıyor olabilir dedi. ama elimden geldiğince hergün başka şeyler yapmaya çalışıyorum. birde evde başka biri olunca benim oğlanda çok huysuz oluyor ondan olabilir. allah bizim akıl sağlımızı korusun :) uykusuz bir bebek ve anne çok zor çokkk

    YanıtlaSil
  4. evet sanırım kış huysuzluğu bu evden dışarı çıkamadıkları için :) benimki aksine bize birilerinin gelmesine seviniyor ve sevindiği için hiç uyumak istemiyor. hepimize sabır versin çok zor haklısın :)

    YanıtlaSil

Hayat paylaştıkça güzel.Siz de fikrinizi yazın ve paylaşın :)